Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 22:44 - РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ ПРИ СЕКСУАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МЛАДИТЕ СЛОНОВЕ
Автор: rstantchev Категория: Новини   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2009 20:55


Преди няколко дни мой приятел сподели, че е гледал по кабелния канал на „Нешънъл Джеографик” или „Анимал Планет” предаване за половия живот на младите слонове. Ситуацията се развива в един резерват, където пускат група млади слонове, но много скоро започват проблеми, поради неконтролируемия им нагон. Младите слонове, подгонени от  хормона, досущ като при хората на същата възраст, не се спирали пред нищо, че дори започнали да се качват на носорозите, но поради теглото си им трошели гръбнаците. Управата се видяла в чудо и била принудена по съвета на учените да присъедини към младоците и група възрастни слонове, които единствени съумявали да укротят младежкия нагон чрез борби и надпревари.

Ситуацията е доста идентична с тази на хората. Когато група тинейджъри се съберат, обикновено приказката се завърта около секс и постепенно нивото на хормоните се качва, често подсилено и от алкохола. И понеже нагона става толкова неконтролируем, в някои ситуации се стига и до изнасилване на някое момиче. Едва ли в такива моменти групата си дава сметка за моралните последици от постъпката си. Някои дела за изнасилване в САЩ ясно са показали, че понякога младежите не си и давали сметка, че изнасилването е престъпление и че е наказуемо. Хормона си е хормон и ако не се намери нещо алтернативно, което да го замести, задоволяването му става нужда, която подтиска дори и морални апели на подсъзнанието. В случая при слоновете, алтернативния елемент се оказали по- възрастните животни от стадото, които умело стаявали страстта на младите. Природата за пореден път дава пример, че когато определено поведение стане неконтролируемо, то има и механизъм за справяне със ситуацията.

Но дали ще се вслушаме в мъдрия глас на природата или ще продължим да представяме свободния секс като прогрес на цивилизацията.

Парадокса на съвременната култура е, че гореспоменатия механизъм за контрол не само, че не се осъзнава, но дори се критикува и отхвърля. Ние не сме личности, ние сме инстинкт, който трябва да се задоволява и то сега. Себеконтрола е вреден, защото водил до психози. Само, че когато махнем себеконтрола може и да спрем да страдаме от психози, но задължително изперкваме и този, който си го отнася е честния данъкоплатец, чиито пари отиват за все по-растящия бюджет на разни поправителни интитуции.

Дори и препатилите старци да издигнат глас, то той бързо се заглушава от логиката на пазара, където само разголения задник гарантира продажбите, а разни изперкали културтрегери ни представят порното като разкрепостеност и оригиналност. А приходите от порното няма да ги коментирам - те са доста силен аргумент и лост за влияние.

Спортът не е единственото средство за контролиране на разпалени от хормона ситуации. По-важно в случая е наличието на ценностна система, която да регламентира взаимоотношенията ни с околните. Без нея всичко става много относително и податливо на моментни импулси. Определяща остава и средата, където съзнанието да има възможност да се подхранва с идеи и проекти, подкрепящи поетата насока. Впрягането на ума в творчески дейности също е средство за справяне с нагона.

В днешно време, за да направиш нещо популярно, трябва да е атрактивно представено.А темата за секса си е атрактивна, както за добро, така и за лошо. И понеже сматам, че тематикака на статията е актуална, чрез привличащото заглавие се опитвам да накарам читателите да се замислят за въпросите, повдигнати тук.

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rstantchev
Категория: Новини
Прочетен: 62499
Постинги: 18
Коментари: 39
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930